Bush Triple Ambrée: Een klassieker eindelijk hergist

Bush Triple Ambrée: Een klassieker eindelijk hergist

Brouwerij Dubuisson, opgericht in 1769, is ongetwijfeld de oudste brouwerij van Wallonië en ook een van de oudjes in België. Dit jaar viert ze trouwens haar 240ste verjaardag. Sinds haar stichting bevindt ze zich nog altijd op dezelfde plek (een mooie vierkantshoeve) en is ze nog steeds in handen van dezelfde familie, wat heel uitzonderlijk is. Met eigenaar Hugues Dubuisson (foto) is de bierboerderij in Ghysegnies, het gehucht van Pipaix, aan haar achtste generatie brouwers toe.

 In 1933, toen de Engelse bieren volop in de mode waren, creëerde Hugues’ grootvader Alfred Dubuisson een nieuw bier dat Belgische en Engelse kenmerken verenigde. Daarvoor gebruikte hij Engelse hop. Hij gaf het bier de kleur van een Engelse ‘ale’ en ook een Engelse naam, BUSH Beer, de vertaling van de naam ‘Du Buisson’.
Van meet af aan kon dat bier op veel bijval rekenen, zowel in België als daarbuiten. Tegenwoordig wordt het uitgevoerd naar talrijke landen, waaronder de Verenigde Staten, Vietnam, Chili en Australië. Al die tijd is de brouwerij trouw gebleven aan het recept van dat buitengewone en vrij unieke bier, want de combinatie van bittere en zoete smaken, bedacht door Alfred Dubuisson, drinkt lekker weg. Enkel de naam van het bier is wat geëvolueerd. Toen in 1998 de BUSH Blond in de kribbe lag, veranderde het BUSH Beer van naam tot de BUSH Amber, om verwarring met zijn nieuwe broertje uit te sluiten. 


Vorig jaar vierde Brouwerij Dubuisson dus de 75ste verjaardag van dit emblematische bier en die gelegenheid namen ze te baat om een aantal nieuwigheden door te voeren. Zo introduceerden ze op 19 april 2008 de totaal nieuwe bottellijn. De brouwerij investeerde vier miljoen euro, waarmee ze niet alleen een optimale kwaliteit van de bierproducten kan garanderen, maar ook nieuwe verpakkingen, nieuwe hoeveelheden en bijgevolg nieuwe producten kan scheppen. Hugues Dubuisson bracht zo de BUSH Amber Tripel en de BUSH Blond Tripel in flessen van 75cl in omloop. Nieuwe formats, maar authentieke creaties. De klassieke BUSH Amber en BUSH Blond ondergaan een derde gisting op flessen van 75cl. Die hergisting voorziet de BUSH Triple van een rond- en volheid, die echte bierliefhebbers wel kunnen waarderen. 

Onlangs presenteerde Hugues Dubuisson zijn nieuwste verwezenlijking: de BUSH de NUITS. Om tot de BUSH Prestige te komen, moest de BUSH Amber zes tot negen maanden rijpen in nieuwe eiken vaten. Een Bourbonsmaak, met een duidelijke vanilletoets, te danken aan de jonge Amerikaanse eik, was het resultaat. Bij de BUSH de NUITS is het de BUSH de Noël (het zware kerstbier) die zes tot negen maanden rijpt in houten vaten, waarin Bourgogne de Nuits St-Georges gezeten heeft. Wat uit die vaten vloeit is uitermate verrassend: een karakterbier met een licht heldere kleur, dat bijzondere, lichte wijnaroma’s verspreidt en dat de smaak van wijn benadert. Grootvader Alfred Dubuisson was al een grote liefhebber van Bourgogne, en vertoefde in zijn vrije tijd vaak in de streek. Hugues heeft op die traditie voortgebouwd door ter plaatse een vat te kopen, dat te bottelen voor eigen gebruik en het lege vat te gebruiken voor zijn experiment. Vandaag ligt de Bush de Noel al in een twintigtal vaten te rijpen. Alles werd op voorhand verkocht (prijs van één fles rond de 15 euro). Dat “bière du Bourgogne”, kan je gerust een paar jaar laten liggen.

 
Voor dit magazine proefden we de klassieke Bush, maar dan wel hergist op 75cl-fles en herdoopt tot Bush Triple Ambrée. De hergisting heeft duidelijk voor een drogere, fruitigere smaak gezorgd, waarbij het traditioneel zoete en karamelachtige bier er een dimensie heeft bij gekregen. Opvallend is dat, ondanks de hoge alcoholgraad (alcohol is een “tue mousse” volgens Hugues), dit bier toch over een stevige schuimkraag beschikt, een klein huzarenstukje.
Bush Triple Ambrée is zonder meer een van de zwaarste Belgische bieren, en met de hergisting op fles doet het daar nog een schepje bovenop. Zeker geen bier voor beginners, maar volgens mij een stukje van ons Belgisch bierpatrimonium, waar je op het juiste moment van moet genieten. Dat George Bush ondertussen het witte huis heeft verlaten is mooi meegenomen!

Bron: Ben