Grimbergen restyled

Grimbergen restyled

Vandaag geldt voor merken in het algemeen dat je het verleden moet koesteren maar er eigentijds moet uitzien. Evolutie, maar geen revolutie. Zo ook voor biermerken. Grimbergen heeft dat goed begrepen en pakt uit met een nieuwe styling van het fenikslogo op fles en glas, en met een sterke baseline ‘het bier van de feniks”.

De feniks is een mythologische vogel uit het oude Egypte. Een van zijn eigenschappen is dat hij steeds uit zijn as verrijst. De Norbertijnen van de abdij van Grimbergen plaatsten hem op hun glasramen, samen met de leuze “ardet nec consumitur”, brandt maar vergaat niet. De abdij werd immers driemaal verwoest, in 1142, 1566 en 1798, maar werd telkens terug opgebouwd.
Waar Grimbergen de laatste jaren vooral adverteerde met haar kwaliteiten in de gastronomie of beer & food pairing wordt nu terug de kaart getrokken van het rijke verleden. Het bier van de feniks, het is zowat een “unique selling proposition” net zoals het glasraam van Leffe of het paard van Palm. Een merk moet herkenbaar zijn, een persoonlijkheid worden. Het marketingteam van Alken-Maes (Nicolas Lambert, Sylvie Quertinmont en Pieter Goossens) is hier met verve in geslaagd. De feniks is bijzonder mooi gestyleerd op etiket en glas. Eigentijds, zelfs een beetje cool, zonder afbreuk te doen aan het verleden. Knap designwerk. De vijf varianten in het gamma ( Blond, Dubbel, Tripel, Goud en Optimo Bruno) zijn mooi uitgewerkt en onderscheiden zich door apart kleurgebruik op de etiketten. Op de bodem van het kelkglas staat de beroemde Latijnse spreuk in het Frans en het Nederlands. 

Ook de geschiedenis van de abdij zal breeduit in de media komen, met radiospots ingesproken door de akteur Jan Decleir voor Vlaanderen en Jacques Mercier voor Brussel en Wallonië. Het thema van de affichagecampagne is “smaakt net zo rijk als zijn geschiedenis”.

Als ex-marketeer van o.m. Palm en Leffe geef ik deze restyling en campagne een 9 op 10. De makers ervan hebben heel duidelijk aangevoeld wat de “core values of the brand” zijn. De nieuwe styling is een lust voor het oog. Over de bieren kan ik kort zijn: mijn favorieten zijn de Dubbel ( van het vat de max!) en de Goud ( lekkere hoptoets) maar de Tripel ontgoochelt wat, en daar zal de nieuwe look niet aan helpen. Maar als je een goede Goud kan maken….

Bron: Ben Vinken