Hopus op tafel...er gebeurt iets!

Hopus op tafel...er gebeurt iets!

In de molen van Quenast hebben we een leuk gesprek met Philippe Lefebvre en zijn dochter Céline. De tafel staat vol met hoge glazen Hopus en beugelflesjes, en een apart glaasje voor de gist: vier jaar na de lancering is er nog niets weg van het hoge showgehalte van dit bier, de heerlijk droge afdronk niet te na gesproken.

Philippe Lefebvre (58) voelt zich beter dan ooit. Zijn ‘structuur” draait op volle toeren, hij voelt zich goed omringd door dochter Céline, zoon Paul-Emile en zijn trouwe medewerkers. Een echte ‘Belgian Family Brewer”, en in Quenast is men maar wat blij deel uit te maken van deze vereniging. Met haar twintig familiale leden vormt ze een belangrijk tegengewicht tegen de alombejubelde en overal gevraagde Trappistenbieren. Hij toont me het laatste nummer van “Telemoustique”, met een bierbijlage van 48 pagina’s bijna volledig gevuld met trappisten. “ Ze hebben een beetje de Belgische brouwtraditie gemonopoliseerd” vindt Philippe, hoewel hij toegeeft dat het toch ook de trappisten zijn die een grote rol spelen in het fantastische merkimago dat Belgisch bier vandaag de dag in de wereld heeft. 
Maar terug naar Hopus, het belangrijkste bier van de brouwerij. (hoewel Philippe twijfelt tussen zijn Floreffe Tripel en Hopus als beste bier) Hopus trekt bijzonder goed in België, er worden dubbele groeicijfers genoteerd. In de export lijdt het product wel wat aan zijn dure prijs, in de hand gewerkt door de gepersonaliseerde beugelfles, die wel 20 eurocent duurder is. Daarom heeft Lefebvre een nieuwe 33cl fles met kroonkurk ontwikkeld en ook een 75cl fles, ik krijg een exemplaar dat net uit de warme kamer komt mee. Maar dat ga ik toch nog een maandje laten liggen. Philippe Lefebvre verwacht met deze nieuwe flessen en lagere prijszetting dubbel zoveel omzet te maken als vorig jaar in het buitenland. Hij kan de competitie nu beter aan in een segment van zware blonde en goed gehopte bieren, dat het steeds beter doet.

Uitbreiding productiecapaciteit

Dat het goed gaat in een brouwerij kan je altijd zien als er bouwplannen op tafel liggen. Dit jaar heeft Lefebvre fors geïnvesteerd in de uitbreiding van de productiecapaciteit. Er kwamen nieuwe machines voor de bottellijn (voor het aftrekken van flessen met kurk en muilbandje, een nieuwe flessenwaslijn en inspectrice) , nieuwe silo’s, nieuwe gisttanks en een nieuwe one-way vaten lijn,. Voor 2013 zijn een nieuw zuiveringsstation, stockageruimte en vatenlijn gepland alsook de aanpassing van de oude familiewoning.

Hopus op vat

We eindigen dit stuk waar begonnen zijn: met een lekkere Hopus, die zoals elk jaar eenmalig op vat zal afgetrokken worden ter gelegenheid van Horeca Expo. Heel wat cafés zullen eenmalig dit bier op vat kunnen bestellen, een buitenkans want veel lekkerder kan je ze niet drinken in dit landje...

Bron: Ben Vinken, BierPassiemagazine 2013, nr. 57