Hopus

Het werk van de brouwmeester bij het  vormgeven van de Hopus spitste zich toe op de selectie en het gebruik van de hop in een productieproces dat in het verlengde ligt van de zuiverste Belgische brouwtraditie. Na twee jaar opzoekingen onderscheidden zich vijf hopvariëteiten uit de beste streken door de kwaliteit van hun smaak en hun harmonieus samengaan.

De degustatie van de Hopus begint al voor het ontkurken (neen, het gaat niet om kroonkurk). Het manueel openen is ongewoon en nodigt onweerstaanbaar uit tot het proeven, het prikkelt de papillen van de liefhebbers van grote bieren. Boven de diepgouden kleur troont een mooie witte, smeuïge, stabiele schuimkraag. De brouwgist kleeft aan de bodem van de fles een komt vrij onder de vorm van kleine stofdeeltjes. Het  kan niet anders dan dat de liefhebbers van bier op gist zullen genieten. Onmiddellijk springen de aroma’s van hop en hoge gisting in de neus. Ze laten er geen twijfel over bestaan dat het hier gaat om een sterk en bitter bier dat typisch is voor de streek. Die indruk wordt nog versterkt door een sterke carbonisatie die zijn volledige kracht vrijmaakt. De aanzet is eerlijk en geeft direct een gevoel van bitterheid begeleid door een festival van hoptoetsen. In de mond herstellen de fruitige aroma’s van de hoge gisting en de mout perfect het evenwicht zonder de aanzet weg te drukken. De proever is zodoende voorbereid op het eindboeket: de na-bitterheid. Die afdoen als sterk, zou de waarheid tekort doen. Ze is hardnekkig, maar stoort niet. Ze is krachtig, zonder weerzin op te roepen. Ze is elegant, zonder weelderig te zijn.  Kortom: een volmaakte voorbereiding op de volgende slok.

Reacties

  • Carlo
    Carlo 3882 dagen geleden

    Pas geleden een proeverij gehouden met 7 blonde en sterke blonde bieren. Ex equo op nr.1 Hopus en St. Feuilleton grand cru. Prachtige bieren.

  • Carlo
    Carlo 3882 dagen geleden

    St. Feuillien dus.