Orval

Orval
Type
Trappist
Alcoholpercentage
6,2 %
Kleur
Amber
Brouwerij
Notre Dame d'Orval
Website
http://www.orval.be/
Land v. oorsprong
BELGIE

Grondstoffen

De grondstoffen van het bier van Orval zijn bronwater, gemoute ‘tweerijïge’ lentegerst, aromatische hopvariëteiten en vloeibare kandijsuiker.

Het bronwater komt uit de eigen Mathildebron. Het bronwater wordt gedemineraliseerd door omgekeerde osmose, waarna de aan het water onttrokken mineralen weer worden toegevoegd. De zuurtegraad (pH) wordt hierbij verlaagd tot 5,3 à 5,5. 

Mout, hoofdzakelijk bleekmout en een weinig caramelmout, wordt nat geschroot met water van 65° Celsius. Deze werkwijze leunt aan bij de Engelseinfusiemethode. Het beslag hoeft niet naar een beslagkuip, maar wordt onmiddellijk in een filterkuip geleid, waar de temperatuur wordt opgedreven tot 72° C voor het maischen.

Daarnaast wordt er nieuwe gist toegevoegd, van het geslacht Brettanomyces. Deze gist is niet "wild", maar wordt nauwgezet in het laboratorium opgekweekt. Bij de botteling wordt deze gist, samen met vloeibare kandij toegevoegd, voor de nagisting op fles. Na nog drie tot vijf weken is het bier klaar voor verkoop.

 

Brouwen

Na het schroten en zogenoemde brouwen ‘met met infusie volgens Engelse methode, en een filtering gaat de wort naar een kookketel, om er anderhalf uur te koken. Tijdens dit kookproces wordt de hop toegevoegd. Daarna wordt de wort afgekoeld.

Gisting

Tijdens de hoofdgisting die vier à vijf dagen zal duren, zetten de gisten de suiker om in alcohol en koolzuurgas. In Orval ondergaat het bier een zogenaamde 'hoge' gisting bij een temperatuur tussen de 15° en 23 °C.

Lagering

In de lagertanks worden een tweede giststam van het geslacht Brettanomyces én grote zakken gevuld met hopbellen aan het bier toegevoegd. Twee tot drie weken zullen deze hopbellen 'trekken' in het bier en hun essentiële oliën afscheiden. Dit wordt drooghoppen of dryhopping genoemd. De gist van het geslacht Brettanomyces is niet 'wild', maar wordt nauwgezet in het laboratorium opgekweekt. 

Botteling

Na het centrifugeren, worden bovengenoemde gisten en vloeibare kandijsuiker toegevoegd om de hergisting op fles in te zetten, en het bier afgevuld. De brouwerij van Orval produceert maar één enkel flessenbier. Voortdurende controles staan borg voor optimale kwaliteit.

Gisting op fles

Het gebottelde bier zal nu drie tot vijf weken nagisten in de 'warme' kamers, op een constante temperatuur van 15°C. Geserveerd op deze keldertemperatuur komt het bier goed tot zijn recht. Daarna is het bier klaar voor verkoop.

De kegelvormige fles werd speciaal ontworpen voor dit bier, zodat bij het uitschenken het gistbezinksel in de fles blijft en u kunt genieten van een schitterend bier. Dit gistbezinksel is rijk aan vitamine B en kan nadien worden opgedronken.

Awards

 

Reacties

  • Rony Heymans
    Rony Heymans 3892 dagen geleden

    De laatste tijd is Orval - op plaatsen waar ik kwam en dit bier op de kaart stond - weer overal beschikbaar.. Is de schaarste voorbij denk ik dan? Wat is jullie ervaring?

  • Yves
    Yves 3892 dagen geleden

    Nog niet teruggevonden in de Colruyt. Hopelijk ook daar binnenkort weer te koop !

  • Tom (fotofolio)
    Tom (fotofolio) 3839 dagen geleden

    Vlot verkrijgbaar bij Carrefour.

  • Dirk Van Lantschoot
    Dirk Van Lantschoot 3804 dagen geleden

    binnen het lijstje trappisten, één van mijn favorieten. zijn smaak, zijn kleur, zijn glas en fles ... een Orvalleke smaakt altijd !

  • Rony Heymans
    Rony Heymans 3804 dagen geleden

    @Dirk.. Helemaal mee eens. Wat buiten categorie zou ik zeggen..

  • Steven
    Steven 3788 dagen geleden

    Meeste kans is momenteel in een Delhaize .... haal de mijne op de luchthaven daar ik er regelmatig moet zijn ... staat zelfs mont des cats (€2.75 voor een fleske)

  • Anneleen
    Anneleen 3693 dagen geleden

    De abdij van Orval is ook echt de moeite om eens te bezoeken. Een oase van rust in een prachtige natuur.