Boon

Boon
Adres
Fonteinstraat, 65
1502 Lembeek
Land
BELGIE
Website
www.boon.be
Jaar van oprichting
1975
Brouwerij overnemer

1680 - De eerste sporen van de huidige brouwerij BOON

De eerste sporen van wat nu Brouwerij BOON heet vinden we terug in 1680 toen J.B. CLAES een hoeve kocht om er een brouwerij-stokerij op te richten. Lembeek bevond zich toen in een soort bevoorrechte vrijhandelszone (grensgebied tussen Henegouwen en Brabant) waar geen accijnzen moesten worden betaald op bier brouwen en jeneverstoken.

1860 - verkoop van de brouwerijgebouwen en installatie aan Louis Paul

In 1860 koopt Louis Paul de brouwerijgebouwen en installatie van de familie Claes. Er wordt uitsluitend lambiek en faro gebrouwen. De brouwerij krijgt de naam 'Brasserie de Saint Roch'.

1875 - Tests met het bottelen van Geuze-Lambiek

Onder impuls van ingenieur Cayaerts worden rond 1875 proeven gedaan met het bottelen van Geuze-Lambiek. 

1890 - Nieuwe mouterij

Rond 1890 wordt er een nieuwe mouterij aan toegevoegd.

1898 - Verkoop aan Pierre-Troch

Zonder erfgenaam, verkoopt Louis Paul de bloeiende brouwerij aan Pierre Troch in 1898.

1927 - Faillisement

De crisis van 1927 deed zoon René Troch de das om en alles werd openbaar verkocht. Het gedeelte brouwerij en pakhuis werd gekocht door Jozef De Vits, gebuur en cafébaas-geuzesteker. De mouterij en de rest van de gebouwen werden verkaveld en verbouwd tot woonhuizen. René De Vits, zoon van Jozef was gekend voor zijn zachte lambiek en zijn fijne geuze. 

René De Vits kocht lambiekwort aan bij o.a. Van Halen uit Brussel, Winderickx uit Dworp en de coöperatieve Union des Marchands de Bières uit Brussel en liet deze vergisten tot lambiek in eigen tonnen. Vervolgens werden de lambikken gemengd tot geuze of werden er krieken op gestoken.

1978 - Verkoop aan Frank Boon

Ongehuwd en zonder opvolgers verkocht René De Vits de brouwerij in 1978 aan Frank Boon, die reeds bescheiden in 1975 in Halle begonnen was als geuzesteker en handelaar in streekbieren. Familiale banden met de brouwerijwereld had hij nochtans nauwelijks. Alleen langs grootmoederzijde is hij verwant met brouwerij Van Cappellen uit Merchtem, waarvan in 1970 de deuren werden gesloten.

Frank Boon nam een totaal verouderde zaak over. In de eerste jaren van de geuzestekerij werden de lambiekvoorraden terug op peil gebracht en werd het met de hand wassen en vullen van flessen vervangen door halfautomaten. Frank Boon zorgde mee voor een echte revival van authentieke lambiek en geuze. 

De brouwerij werkt als één van de weinigen volgens de ‘troebele wort’-methode, ook wel slijmmethode genoemd, de oudste traditionele brouwmethode voor lambik.

Per dag wordt één brouwsel gemaakt van ongeveer 50 hl. Per brouwseizoen wordt zo'n 180 keer gebrouwen. Frank Boon brouwt en versnijdt op dezelfde manier als zijn voorganger René De Vits. Maar door een aantal investeringen in het productieapparaat heeft hij de grote kwaliteits- en smaakverschillen tussen de verschillende bottelingen weten te beperken.

Zo werden de ijzeren mengtanks vervangen door roestvrijstalen exemplaren, die op constante temperatuur gehouden worden. Het reinigen en vullen van de flessen gebeurt volautomatisch. De flessen gisten nu na op constante temperatuur. Vroeger lagen de onderste flessen in de "caveau" tegen de grond, in de koelte, terwijl de bovenste lagen in de zomer dikwijls te warm werden.

Frank Boon verwerkt in zijn bier uitsluitend zelfgebrouwen lambik: 90 % van het mengsel bestaat uit malse lambik van ten minste twee seizoenen (= ongeveer 18 maanden oud), ongeveer 5 % is karaktervolle oude lambik van drie jaar en nog een ongeveer 5 % is heel jonge lambik, die zorgt voor de vergistbare suikers en de levensvatbare gisten. Voor de Geuze “Mariage Parfait” wordt alleen lambik van 3 jaar oud gebotteld.

1986 - Verhuis naar het centrum van Lembeek

In 1986 verhuisde de hele brouwerij wegens plaatsgebrek naar het centrum van Lembeek op een terrein van 1,3 ha, waar hij in de voormalige “Ateliers Deblander” zijn lambiekbrouwerij herinstalleert. De brouwerij ligt nu tussen de Zenne en de HST-spoorlijn Brussel-Parijs.

1989 - Joint Venture met brouwerij Palm http://www.bierpassie.com/brewery/224/palm-breweries

In 1989 werd een 50/50 joint-venture overeenkomst gesloten met Brouwerij Palm. Met het extra kapitaal werd een brouwzaal gemonteerd met traditioneel tweedehandsmateriaal. Hierdoor werd de geuzestekerij een lambiekbrouwerij. De brouwerij beschikt verder over een vrij moderne installatie. Lambiek van uitmuntende kwaliteit moet gelagerd worden op houten vaten. Hiervoor beschikt de brouwerij over meer dan 100 houten foeders, gemiddeld elk 8.000 liter groot.

Frank Boon brouwde zijn eerste eigen lambiek op 17 oktober 1990.

Dankzij de participatie van Palm Breweries beschikt brouwerij Boon over een ruim verdeelnet voor zijn bieren.

2012 - Nieuwe brouwzaal

Het laatste wapenfeit is de ingebruikneming van de nieuwe brouwzaal eind 2012.

Productiecijfers

  • 2005: 9.400 Hl.
  • 2009: 11.300 Hl.

​Met meer dan 1.000.000 liter lambiek beschikt brouwerij Boon op dit ogenblik over 's werelds grootste lambiekvoorraad op eiken vaten.

Awards

  • 1995: Framboise Boon krijgt met een score van 98% de prestigiueze 'Superlative' uitgereikt door de Beverage Tasting Institute
  • 2004:
  • 2005: Gold medal op de Monde Sélection in Brussel
  • 2008: 
  • 2010: Op de World Beer Cup 2010 in Chicago twee bekroningen: Geuze Mariage Parfait werd eerste in categorie 'Belgian-Style Sour Ale' en Oude Geuze Boon tweede.
  • 2012: Op de World Beer Cup 2012 in San Diego (VS), de belangrijkste biercompetitie ter wereld, behaalt de brouwerij voor de derde maal op rij een gouden medaille. Oude Geuze Boon won in de categorie Belgian-Style Sour Ale.

Bronnen

  • Corporate website Palm Breweries
  • Website Boon