Nieuwe trappist op komst !
Vandaag in De Standaard :
Trappistenbieren zijn zeldzaam. Wereldwijd zijn er acht: zes Belgische (Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren), één Nederlands (La Trappe) en één Oostenrijks (Gregorius). Dat er nu een nieuw bijkomt, is wereldnieuws in bierland.
‘Ik zal als een van de eersten ter plaatse zijn om te proeven’, zegt de West-Vlaamse bierkenner Geroen Vansteenbrugge. ‘De vorige keer dat er een bekendmaking was, was dat toen het Oostenrijkse klooster Stift Engelszell na zijn oorspronkelijke, donkere Gregorius, een blonde Benno op de markt bracht. Maar dat is een uitbreiding van een bestaand merk, geen toevoeging van een nieuw.’
De man kan zijn enthousiasme niet verbergen: ‘Er wordt gesproken over het tiende trappistenbier, maar dat klopt niet. Mont des Cats mag je niet meerekenen, want dat wordt gebrouwen in Chimay.’ En laat nu net het brouwen binnen de abdijmuren een van de vereisten zijn om je de benaming ‘trappist’ te mogen toe-eigenen. Het product moet ook door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
‘Het is zeer zeldzaam dat zo’n nieuws naar buiten komt’, zegt Vansteenbrugge. ‘Het gaat om de inkomsten, men weet dat echt trappistenbier zeer gegeerd is. Ook voor Zundert zal die factor zonder enige twijfel meespelen.’ Dat is immers ook vastgelegd in de richtlijnen van de orde, officieel de Cisterciënzers van de Stricte Observantie: om in hun levensonderhoud te voorzien en personen in nood te kunnen steunen, vervaardigen trappistenabdijen allerlei producten. Dat is trouwens de derde voorwaarde tot erkenning: de opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft, moet aan sociale werken worden besteed.
De abdij van Zundert biedt momenteel in zijn abdijwinkel Monniksmoeren al producten aan uit Nederland, Frankrijk en België. Daar zitten trappistenbieren tussen, maar ook kazen en shampoo. Oh ja: er zijn uiteraard ook religieuze artikels te koop, van bijbels over cd’s met religieuze muziek tot kaarsen en kruisbeelden. Maar binnenkort dus ook het eigen bier.
Over de details van het nieuwe trappistenbier is nog weinig bekend. Het wordt een koperblondbier, met een alcoholgehalte van 8 procent, dat geven de paters wel mee op hun website. Maar voorts blijven ze vaag: ‘We zullen een eigen koers varen, niemand zit te wachten op een kopie van wat al bestaat.’
De Nederlandse abdij heeft alleszins al de spelregels vastgelegd: om de rust niet te verstoren zal de brouwerij niet voor bezoekers toegankelijk zijn en zal de productie klein worden gehouden.
Met een tweede Nederlands trappistenbier blijft de status van België als trappistland onaangetast. ‘In ons land is dat historisch’, zegt Vansteenbrugge. ‘Na de Belgische onafhankelijkheid werd gezocht naar iets dat de abdijen naar buiten konden brengen. In de orde was het toegelaten om de lokale drank te commercialiseren. In België was dat nu eenmaal bier.
Reacties
@ Yves, Ben Vinken is net terug van Stift Engelszell te Oostenrijk.. Komt allicht aan bod in de volgende Bierpassie Magazine. Hierbij alvast een foto van de abt..
http://www.bierpassie.com/photos/image/3205/trappist-van-a-tot-z
Yes ik heb een bakske kunnen bemachtigen
Santé Steven
Zundert getest, geproefd en geroken ... is volledig mijn smaak