Producenten 'Oud bruin': Wat blijft er over?

Producenten 'Oud bruin': Wat blijft er over?

Oud bruin is een typische Vlaamse specialiteit die haast enkel in Oost- en West-Vlaanderen gebrouwen wordt. De zo eigen zachtzurige smaak maakt dit biertype zeer uniek. Spijtig genoeg is oud bruin ook een bedreigde biersoort. Alleen al in de naoorlogse periode (sinds 1950) verdwenen er meer dan 40 brouwerijen die een bier van dit type in hun assortiment hadden. Vooral in de zestiger en zeventiger jaren van vorige eeuw werden er zware klappen uitgedeeld. Maar ook in recente jaren gaven enkele brouwerijen de strijd op (Facon, Clarysse). Het beperkt zich overigens niet tot de verdwenen brouwerijen. Ook sommige thans nog actieve brouwerijen produceerden vroeger een oud bruin, maar hebben dit inmiddels uit hun aanbod geschrapt. Bij De Ryck verdween Rochus onlangs nog ten voordele van Arend Dubbel, bij Alken-Maes werd Zulte geschrapt en ook Bios-Vlaamse Bourgogne verdween uit het assortiment van br. Van Steenberge. En waar het bier bleef behouden, heeft het soms een zodanige commerciële gedaanteverandering ondergaan, dat men zich terecht kan afvragen of we dit nog mogen klasseren onder “oud bruin”. Sinds een paar jaar echter experimenteren een aantal jonge brouwerijen als Alvinne en de Struise Brouwers in West-Vlaanderen weer wel met bieren in de stijl, en ook brouwerij Strubbe in Ichtegem schafte zich een aantal houten vaten aan om tot zijn Ichtegemse Grand Cru te komen. Marktleider Rodenbach (Palm Breweries) experimenteert op beperkte schaal met Foederbier en Vintage. Er beweegt dus wel wat op oud bruin gebied, maar om van een revival te spreken is het wel wat vroeg.

Als we een inventaris willen opmaken van wat in Vlaanderen thans nog overblijft aan oud bruin (breed geïnterpreteerd), komen we tot volgend schamel resultaat:

Brouwerij, plaatsnaam, Biernaam (-namen)

  • Br. Bavik, Bavikhove (*), Petrus Oud Bruin, Petrus Aged Pale (blond!)
  • Br. Bockor, Bellegem (*), Bellegems Bruin, Ommegang Rouge Grand Cru (voor Br. Ommegang, USA)
  • Br. Cnudde, Eine-Oudenaarde Cnudde Oudenaards Bruin
  • Br. Leroy, Boezinge, Paulus
  • Br. Liefmans (Duvel Moortgat), Oudenaarde (**), Liefmans Oud Bruin, Odnar, Goudenband
  • Br. Rodenbach (Palm Breweries), Roeselare (*), Rodenbach, Rodenbach Grand Cru, Rodenbach foederbier (blond!)
  • Br. Roman, Mater-Oudenaarde: Adriaen Brouwer, Special Roman
  • Br. Strubbe, Ichtegem (*) Ichtegems Oud Bruin, Ichtegemse Grand Cru 
  • Br. Van Honsebrouck, Ingelmunster (*) Bacchus 
  • Br. Verhaeghe, Vichte (*) Vichtenaar, Duchesse de Bourgogne
  • Br. Struise Brouwers, Vleteren(*)(***), Aardmonnik
  • Br. Alvinne, Heule (*), Oud Bruin

(*) Deze brouwerijen beschikken over houten vaten voor de lagering van hun oud bruin-bier
(**) De bieren worden gebrouwen in de Duvel-brouwerij in Breendonk, maar vergist en gelagerd in de Liefmans-site in Oudenaarde.
(***) Gebrouwen door de Struise Brouwers bij Deca, Vleteren.

Update 07/08/2009.

Bron: Zythos, Dossier 'Oud bruin'

Reacties