Ben Vinken's berichten

 • Ben Vinken
  Door Ben Vinken 3600 dagen geleden
  Gisteren de eerste Averbode geproefd, het eerste blonde abdijbier met dry hopping gemaakt! ( o.m. Challenger, Saaz) Het bier wordt gebrouwen door Huyghe, nochtans geen grote hop-adepten tot op heden. Maar het wonder is geschied. De brouwers van Huyghe hebben een heerlijk, floraal, pittig en hoppig bier neergezet. Heel wat proefbrouwsels passeerden de revue, veertig monniken namen actief deel aan de proefsessies. Er werd haver, spelt, mout en vier soorten hop gebruikt. Een goudgeel, fris, volmondig en heerlijk gehopt bier, dit wordt een voltreffer. Naast het bier is er ook een nieuwe Averbode kaas en brood gelanceerd. Een heerlijk trio.
 • Ben Vinken
  Door Ben Vinken 3609 dagen geleden
  Slechts 3 Belgen halen een prijs op de World Beer Cup! Het slechtste resultaat ooit. Als je tussen de meer dan 4000 ingezonden bieren maar drie medailles haalt...ik heb het ooit anders geweten. Ik herinner me nog jaren van bijna twintig medailles. Het heeft alles te maken met wat Michael Jackson "the quiet revolution" noemde, overal ter wereld maakt men meer en meer goeie bieren. En vooral in de US en Canada, in een stomme luchthavenbar op JFK kan je al 2O (goeie) IPA's drinken...Maar voor zure bieren zullen we nog wel een tijdje voorliggen denk ik. Ik wil wel die gouden en zilveren 'Belgian Style Tripel" eens proeven....alvast een dikke proficiat aan Delirum Tremens (brons), Rodenbach Vintage en Oude Kriek Boon (beiden goud).
 • Ben Vinken
  Door Ben Vinken 3670 dagen geleden
  Net de tripel klok van boelens gerijpt op bruichladdich vaten geproefd: een fantastisch bier. Waar de "gewone" tripel van Boelens wat aan de zoete kant is, krijgt hij door de lagering op de Islay Whiskyvaten een heel complex karakter, met hints van abrikozen en een heel lange, whisky-achtige afdronk. Chapeau, Kris!
 • Ben Vinken
  Door Ben Vinken 3684 dagen geleden Reacties (1)
  Time in a bottle. Gisteren in Spencer Massachussets de nieuwe Amerikaanse trappist geproefd, 6,5 graden sterk,goudkleurig met dik wit schuim en een fantastisch aroma waarin veel fruit zit ( de schil van mandarijntjes, perzik en een beetje abrikoos) deze aroma's komen terug in de smaak waarbij discrete maar duidelijk aanwezige amerikaanse hoppen zorgen voor een lichtbittere lange afdronk, een heel mooi gebalanceerd bier waarin amerikaanse ingredienten met belgische brouwkunst verenigd worden. De broeders werkten er vijf jaar aan, bravo! - lees mijn volledig reisverhaal in BPM 62. ik vertrek nu naar Allagash in Portland. cheers,ben
 • Ben Vinken
  Hallo bieraficionados Morgenvroeg vlieg ik naar N.Y. en daarna naar Boston. Dinsdag bezoek ik Spencer, de eerste Amerikaanse trappistenbrouwerij. Heel benieuwd. Ik laat wel iets weten vanuit de USA deze week....vooral hoe het smaakt! CHeers, Ben
 • Ben Vinken
  Door Ben Vinken 3704 dagen geleden
  Het jaar is goed begonnen met een fantastisch nieuw bier: 1894 van Br. Bavik, die vanaf heden ook terug Brouwerij de Brabandere noemt. Om de 120 jaar te vieren dit jaar werd een collector's item gebrouwen, een feestbier. Dit werd gisteren tussen de houten foeders van de brouwerij voorgesteld, in aanwezigheid van de talrijk opgekomen pers. Het bier is geen innovatie, het is meer: het is een CREATIE. Een vermetel huzarenstukje om hop en eik samen te brengen, meer dan gedurfd. Het resultaat is adembenemend lekker: de drie aromahoppen in deze bleke 8vol%alc sterke tripel geven voldoende bitterheid maar ook zachtheid. Dit bier verbleef twee jaar in de eik en daardoor krijg je wat zuren, maar die zijn mooi in balans met de hop. Proficiat aan de brouwmeesters. Waar je het kan vinden zal een ander paar mouwen zijn. Maar als je het ergens ziet, direct kopen! Ook de packaging is een serieuze kandidaat voor de Sparflex Award van Bierpassie Magazine.
 • Ben Vinken
  Door Ben Vinken 3711 dagen geleden Reacties (2)
  BEste Bierliefhebbers, laat me jullie een spetterend 2014 toewensen met veel interessante bieren en dus veel proefgenot! Ik begin het jaar alvast met een lekkere trappist van Zundert, een "new world beer" want heel a-typisch, kruidig en hoppig. Maar er staat hier nog van alles op mijn proeftafel en ik beloof jullie voor dit jaar: elk bier dat ik proef zet ik meteen op deze site, it's all about sharing! Ik ga nu verder schrijven aan mijn trappistenboek. Cheers, Ben P.S. De beerpassion.com is terug on line!
 • Ben Vinken
  Door Ben Vinken 3727 dagen geleden
  Bierliefhebbers, ik ben morgen aan mijn zesde trappistenklooster toe. Na Engelszell, Rochefort, Orval, Westmalle en Chimay is morgen La Trappe en donderdag Zundert aan de beurt, waar hopelijk nog wat bier over is. Het zijn allemaal bijzonder boeiende bezoeken met massa's indrukken die je zal terugvinden in mijn nieuwe boek 'trappistbier van a tot z" dat je in juni mag verwachten. Ik overnacht in elke abdij en dat maakt het zo speciaal. Het wordt een belevingsboek! Ondertussen kunnen jullie al het verhaal van Engelszell lezen in de nieuwe bierpassie 61 die al enkele weken uit is. Cheers! Ben
 • Ben Vinken
  Door Ben Vinken 3766 dagen geleden
  OEF! De nieuwe Bierpassie is in druk, en zal zondag 17 november gelanceerd worden op horeca expo, daar hebben we een stand in Hal 6, nr. 6120. Als jullie in de buurt zijn, kom gerust langs voor een exemplaar! Cheers, Ben
 • Ben Vinken
  Door Ben Vinken 3778 dagen geleden
  Voorwoord BIERPASSIE NR 61 Laat het maar winteren De bladeren vallen, de wind ruist, de eerste vrieskoude….gedaan met onze “indian summer” waaraan geen einde kwam dit jaar. Nu is het tijd om de haard in brand te steken en daarbij lekker ingeduffeld een winterbier te drinken. Proef de tien zware donkere bieren die we voor u getest hebben, er zitten pareltjes tussen! In dit nummer weer heel wat aparte bierverhalen, de reden waarom u dit blad leest. Allereerst onze coverstory: Bush blaast 80 kaarsjes uit. Een dikke proficiat van heel onze redactie voor de brouwerij Dubuisson, een parel tussen de Waalse brouwers. Een trip naar München is altijd al een bedevaart voor een echte bierliefhebber, met als hoogtepunt het Oktoberfest, het ultieme bierfeest. Vandaar naar Engelszell is maar enkele uren rijden, mijn eerste bezoek aan de Oostenrijkse Trappisten was onvergetelijk, tegelijk is dit ook een voorpublicatie uit mijn nieuwe boek “ Trappistenbier van A tot Z” dat volgend voorjaar zal verschijnen. De twee goddelijke bieren komen trouwens terug aan bod in onze tasting. Verder hebben we een bonte verzameling van bierverhalen uit Le Roeulx ( St. Feuillien), Wylre ( Brand), Dublin ( Guinness), St.Lievens Esse ( Van den Bossche), Halen ( Paljas), Los Angeles ( Bierhotel) Londerzeel ( Wit Peerd), Bellegem ( Forte)…..maar de artikels die je echt niet mag missen zijn die gewijd aan twee brouwersmonumenten: Jean-Marie Rock (ex- Orval) en Robert Putman (ex- Alken Maes)….gedreven brouwmeesters die voor zichzelf hebben beslist om nooit met pensioen te gaan. Lees hun wijze woorden…en je bent op weg om een echte bierkenner te worden!